martes, 18 de noviembre de 2008

COM PARLAR ALS XIQUETS I XIQUETES

· Que parlen al xiquet/a correctament no utilitzant diminutius.
· No s’han de riure mai de les paraules deformades que utilitza, ni parlar com ells/es, és a dir, no li han de potenciar els errors comesos.
· Vigilar les otitis, mentre duren fluctua la quantitat auditiva. Així, doncs, el seu llindar auditiu varia constantment, L'etapa de màxim risc és la compresa entre els divuit a trenta mesos, encara que fins els sis anys segueix sent molt distorsionant pel llenguatge
· És aconsellable escoltar amb molta atenció quan ens parle i contestar-li adequadament. Així cultivem la comunicació, ja que normalment als nens se´ls escolta poc .
· Com a cansequència del ritme de vida que portem, els xiquets i xiquetes passen molt de temps davant la televisió veient pel.lícules de vídeo. I la TV ni escolta ni contesta ¡
· A vegades alguns/es es bloquegen amb les paraules,es el que coneixem pel nom de quequesa, i que els afecta en edats entre els tres i cinc anys al repetir síl.labes o paraules. Alguns creuen que es tracta de tartamudesa, però només és una etapa evolutiva. En molts casos es bloqueja quan es dona conter que ja té poder verbal, això li provoca sorpresa.
No cal donar-li importància, ni donar-li cap consigna, si ho fas, es farà conscient del problema i li costarà més superar-ho
- pensa el que vas a dir abans de parlar
- tranquil·litzat, parla més espai
· Quan no s’entén a un xiquet o xiqueta perquè pronuncien malament les paraules, i els seus pares tenen dificultats per entendre´ls ,faran l’esforç perquè se senten compresos/es.No li exigisques que repetisca allò que es incapaç
· No se`ls donarà a entendre que parlen malament, quan això passa és perquè no poden fer-ho bé, no perquè siguen tossuts o tossudes. Quan pateixen aquestes dificultats no es diverteixen gens parlant malament i fem que els altres xiquets/es de l´escola es riguen d´ells i d´elles
· No el /la corregisques constantment, si ho fas agafarà por i deixarà de parlar. Repeteix correctament quan tu li parles aquelles paraules que ha pronunciat de forma incorrecta:
- Mamà demà tobús decussió ( xiquet /a).
- Així que demà aneu amb autobús d’excurssió, que bé!( mare o pare)
· Parla-li i explica-li les coses, però també escoltar-lo/la es mol positiu , dóna mes importància al que diu que com t’ho està dient.
· Reflexiona sobre la teua forma de parlar-li si tu ho fas malament ell/a també farà els mateixos errors
· Procura que no porte xumet més enllà dels 12 mesos ¿ Per què? : Quan naixem , succionem perquè estem immadurs/res neurològicament. En aquesta acció la llengua no es mou quasi gens, sols fem pressió sobre ella quan engolim .
Als 7 o 8 mesos cal començar amb els sòlids per a obligar la llengua que tinga major movilitat i posteriorment puga adquirir agilitat per a articular els fonemes.
Si durant un llarg temps es manté el xumet o el biberó i les papilles , es retardarà el llenguatge, fins i tot, es comportarà de manera infantil més enllà del que és normal.
· No allargues l’us del bolquer. Afavoreix que no se senten madurs o madures i això es reflectirà en la seua manera de parlar.
· Des del moment que neix i fins i tot quan encara es troba dins la mare,és mol important parlar-li.
· Juga més amb el teu fill /a a jocs orals, avui es dóna mol poca oportunitat a aquesta classe de jocs que serveixen per a estimular i enriquir en gran mesura el llenguatge.
· No tractes de sobreprotegir-lo/la , sols aconseguiràs retardar el seu desenvolupament, tracta de donar-li alguna responsabilitat , per xicoteta que siga , això li ajudarà a sentir-se fadrí .
· Intenta evitar les comparacions amb germans o amiguets, mai davant d’ell/ella.
· Tampoc oblides que es un xiquet/a menut/da i no has d’exigir-li més enllà del que la seua edat li permet. Aníma’l en el seu progrés.
· No t’angoixes per les seues dificultats , sols aconseguiràs contagiar-li la teua angoixa.
· Llegeix-li contes a sovint, aixó li ajudarà en el seu procés de llenguatge.

ÀNIM !

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.