miércoles, 5 de noviembre de 2008

EL BIBERÓ I EL PIPÓ

Actualment està molt arrelada el costum d'utilitzar el biberó més enllà del període aconsellat. En molts casos els papas actuen només per comoditat creient que el xiquet-a "menjarà més de pressa" o amb la intenció de "alimentar-lo bé"; amb tot açò sempre hi ha una falta d'informació suficient que alerte els pares dels riscos “logopédicos” que acostuma a desembocar el mal ús del biberó i el pipó.
L'edat recomanada per a deixar de donar el biberó per a inhibir el reflex de succió i instaurar el de deglució, se situa al voltant dels huit mesos i mai és aconsellable passar dels dotze.

Per què és tan important retirar el biberó en el moment oportú, des del punt de vista logopèdico?

Senzillament perquè els moviments de la llengua per a succionar són senzills, poc evolucionats i encara més greu, no condiciona amb el seu ús, els futurs moviments articulatoris de la llengua, necessaris per a parlar. La succió (xuplar) consistix únicament a mantindre la llengua relaxada en la base de la boca i realitzar un lleu moviment antero-posterior. És una pràxis tan primària que la pot realitzar satisfactòriament el nounat, immadur neuràlgicament. Al contrari, la deglució (menjar) requerix un altre tipus de praxi lingual més evolucionada, que per ella mateixa condiciona els moviments futurs de la llengua per a una bona producció fonètica.
La utilització adequada del biberó prevé que el xiquet-a articule un parla totalment deformada i no intel·ligible en el seu entorn social, ja que açò comporta problemes de comunicació, perquè només els entén els pares.

Com aconseguir que deixe el pipó?

-Reduïx les estones que passa amb el pipó de manera que, al cap d'uns dies, només ho utilitze
per a dormir.
-Si s'adorm amb ell, lleva-se'l suaument perquè perda el costum de tindre-ho tota la nit en la boca.
-Si aconseguix prescindir algun estoneta, celebra el seu èxit amb extres de mims i no t'oblides de
dir-li com és de major.
-No li deixes el pipó a la vista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.